واقعیت مجازی(VR)
واقعیت مجازی (Virtual Reality) که به اختصار با حروف VR نمایش داده میشود،عبارت است از تلاش بشر برای برداشتن مرزهای بین فضای واقعی و مجازی. به عبارت دیگر این فناوری موجب میشود، انسان با قرار گرفتن در مقابل یک فضای مجازی احساس کند در یک محیط واقعی قرار دارد. در واقعیت مجازی محیطی مجازی در جلوی چشمان کاربر قرار می گیرد و کاربر میتواند با حرکت سر و بدن خود در آن محیط، با اطراف خود تعامل برقرار کند.
در واقعیت مجازی مغز انسان فریب خورده و به طور مثال در حالی که روی زمین ایستاده، احساس میکند در ارتفاع زیاد قرار دارد.
نحوهی استفاده از واقعیت مجازی (Virtual Reality)
نحوهی استفاده از این فناوری معمولاً به صورت استفاده از هدستهای واقعیت مجازی اتفاق میافتد. برخی از تصاویر و فضاهای مورد استفاده در آن بصورت گرافیک رایانهای و سه بعدی هستند و برخی دیگر نیز ویدئوها یا تصاویر ۳۶۰ درجهای که از محیط های واقعی تهیه و از قبل فیلمبرداری شدهاند.
به وسیلهی این فناوری میتوان این امکان را فراهم کرد تا افرادی که امکان بازدید از محل خاصی را ندارند، بتوانند خود را در آن محیط قرار دهند. البته این اتفاق به صورت بسیار طبیعی شکل میگیرد، بهطوری که مغز انسان باور میکند که در آن محیط قرار دارد و یک تجربهی منحصر به فرد خواهد داشت. البته این رویداد معمولاً به صورت بصری شکل میگیرد. بهطور مثال فرض کنید میخواهید توسط واقعیت مجازی به قلهی دماوند سفر کنید، این اتفاق از لحاظ بصری و دیدنی به خوبی رخ میدهد و شما تجربهای بینظیر کسب میکنید و احساس میکنید واقعا در آن مکان قرار دارید اما نمیتوانید آب و هوا یا دما و یا برخی دیگر از عوامل محیطی که در واقعیت آنها را احساس می کنید، تجربه کنید. البته باید بگوییم که در برخی از هدستهای واقعیت مجازی امکان شنیدن صدای محیط شبیه سازی شده نیز فراهم میباشد.
محیط های واقعیت مجازی همواره در حال تکامل هستند و در عین مزایای متعددی که ارائه میکنند، می توانند بسیار مضر و مخرب نیز باشند. اما به طور کلی می توان گفت، با در نظر گرفتن مزایا و معایب این فناوری می توان به دستاوردهای سازنده ای در حوزه های مختلف رسید.